Sunday, February 13, 2011

Kalam Cinta Akhir

In Progress

Salam Sayang Salam Kasih Buat Semua.

Cinta paling setia, cinta paling indah, paling romantis, dan paling sejati, benar nan abadi.

Terdetik Cinta Sejak berabad tahun dahulu, setianya hingga penghujung waktu. waktu yang tidak ketahuan. Hingga, waktu lebih jauh dari masa ini.

Dialah yang ku tunggu. Dialah yang Ku cari.

Namun, Tatkala tanda Cintanya sudah sempurna. Dia pulang.

Pulangnya dengan Kalam dan memori. moga ingat. moga kekal dihati.

Tika Saat Dia mahu pulang, Dia berbicara dengan cinta dan kasih. sebagai kata akhir kata ingatan. kata cinta kata sayang.

Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini. Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan Kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan d iatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba hendaklah dibatalkan sekarang. Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah kamu supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil. Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak ke atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam susana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.
Wahai Manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-katku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh.
Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku. Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah ALQURAN dan SUNNAHKU. Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU


KHUTBAH TERAKHIR NABI MUHAMMAD S.A.W.

Kalam Cinta ini disampaikan pada 9hb Zulhijjah
Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah, Gunung Arafah Sayangnya Nabi, 
Biar berdarah kaki. 
berkocak pedih tidak terperi. 
Namun Tetap tabah menjadi Da'ie,
tanda sayang dan cinta, kasih meninggi,
buat ummatnya sana dan sini,
rahmat dari rabb alam ini,
buat alam ini.


Salam Cinta, Salam Sayang. 

Khas Buat cinta dan kasihku Nabi Muhammad, Rasulullah ﷺ. ibu bapaku, seterusnya saudara-saudaraku sekalian muslimin dan muslimat.
Aku Merinduimu, kami merinduimu jiddan... Wahai Nabi Utusan Tuhanku.... 

*salawat dan salam kepada junjungan nabi Muhammad Rasulullah ﷺ.

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Meminat | You May Interest

Related Posts with Thumbnails